[etu sivu] [hahmot] [taustaa] [elo kuvat] [vaksi] [ukkm] [fan klub] [uutta] [linkit]

taustaa

[kuva1.gif] Harmun ja Jaa Mänin seikkailut saivat alkunsa 1990-luvun alkupuolella, kun sen aikaisten etsiväelokuvien havaittiin olevan puutteellisia juoniltaan ja toteutuksiltaan. Harmu-elokuvissa oli korjattu kaikki Hollywood-elokuvien puutteet ja tuloksena oli: Yllättäviä juonenkäänteitä, loistavia käsikirjoituksia, yliampuvaa väkivaltaa, tahallisia kirjotus virheitä ja kaikkea muuta mitä vain ihminen voi hyvältä elokuvalta vaatia.

Ensimmäiset Harmu-elokuvat tehtiin Atari ST:n Deluxe Paintilla, mutta tuossa vaiheessa tehdyt elokuvat (1-4) ovat kadonneet tuntemattomaan paikkaan. Seuraavaksi teknologian kehitys antoi mahdollisuuden siirtyä eri laitteiston käyttämiseen. Osa 5 oli tehty PC:lla, mutta käytössä ollut ohjelmisto oli laadultaan kehno, joten erikoisefektien tekeminen oli tuskallista. Myös tämä taidonnäyte on mystisesti tuhoutunut. Osa 6 antaa jo esimakua Harmun nykyisestä muodosta. Sen tekemiseen käytettiin PC:n Deluxe Paint Animationia, ja sen käytössä on pysytty aina tähän päivään asti. Tällöin hahmot olivat vielä eri näköisiä kuin nykyisin (kuva 1). Tarinaan ja piirroksiin oli kuitenkin panostettu runsaasti, ja tämä elokuva kuuluukin modernin elokuvataiteen suurimpiin kulmakiviin. Osassa 7 Harmu ja Jaa Män ovat jo tulleet nykyiseen muotoonsa (kuva 2). Tämä jakso mullisti lopullisesti ihmisten käsityksen nykyanimaation mahdollisuuksista.

[kuva 2] Nyt Harmun seikkailut ovat edenneet jo kahdeksanteentoista osaansa. Välistä puuttuu osa 8, joka ensimmäisten tavoin tuhoutui erittäin ikävällä tavalla. Osa 13 puuttuu myös tuntemattomasta syystä. Suuren suosion innoittamana 15. syyskuuta 1996 valmistui myös tekstipohjainen Harmu-tietokonepeli, jota ei toistaiseksi ole laitettu yleiseen levitykseen tekijän kovan itsekritiikin takia.

Kaikki saatavilla olevat Harmu-elokuvat voi katsella elo kuvat -sivulta GIF-animaatioina tai siirtää itselleen ANM-muodossa PkZipillä pakattuna. Niitä voi katsella samalta sivulta saatavalla vapaasti levitettävällä Play-ohjelmalla tai Deluxe Paint Animationilla.


[kuva 3] Tämän www-sivuston historia ulottuu huhtikuun alkuun 1997, jolloin syntyi idea ja erittäin lyhyellä viiveellä myös valmiit sivut. Harmu on ollut läsnä lukuisissa nuorten multimediatapahtumissa, esimerkiksi Alternative Party ja Assembly. Muun muassa näissä tapahtumissa on syntynyt yhteyksiä fan klubin jäseniin ja heillä on ollut mahdollisuus hankkia korkealaatuisia oheistuotteita.

Lisää tietoa Harmun taustoista saa esimerkiksi OUBS:in huhtikuussa 1998 esittämä televisiohaastattelusta, Lieksan Lehdessä 24.10.1999 ilmestyneestä artikkelista sekä UKKM:stä, jossa kauan monia kaivelleet kysymykset saavat vastauksensa.


Syylliset:
Harmu-konseptin luoja, elokuvien ohjaaja, toteuttaja, animaattori, taiteellinen koordinaattori, Kaikkivalkias: Tatu Säily
Sivujen tekninen toteutus, kieliasun tarkastaja yms.: Mikko Tuomela


[sivun alkuun]