[etu sivu] [hahmot] [taustaa] [elo kuvat] [vaksi] [ukkm] [fan klub] [uutta] [linkit]


Tämä Kristiina Tolvasen artikkeli on julkaistu Lieksassa ilmestyvässä Lieksan Lehti -sanomalehdessä lauantaina 24.10.1999


Tatu Säily tekee tietokoneanimaatioita

Mestarietsivä Harmu selvittää hurmaavia murhia

(Kuvateksti: Tatu Säily myöntää, ettei hän osaa piirtää. -Nainen on vaikeampi piirtää, siksi animaatioissa ei ole yhtään naista, hän toteaa.)

"Vumm", "vak", "piip", "poks", "jyrr", "iik", "naks" kuuluvat olennaisena osana 18-vuotiaan Tatu Säilyn mykkien animaatioelokuvien äänikenttään. Tahallisen tökerösti piirrettyjen elokuvien ehdoton päähenkilö mestarietsivä Harmu selvittää "oveluutta ja viekkautta käyttäen" kiperimmätkin murhat apunaan "toiminnan mies" ja tekniikan taitaja Jaa Män.

Harmu on anagrammi sanasta murha.

- Se tuli ihan vahingossa. Johdatusta, Säily toteaa.

Jaa Män, puolestaan on saanut nimensä saksalaisista poliisisarjoista.

- Jaa on eräänlainen vastine käsitteelle jees, Säily selventää.

Yhdessä tämä voittamaton parivaljakko saattaa jokaisessa Harmu-episodissa syylliset tuomiolle armoa tuntematta. Hahmojen persoonat ovat muotoutuneet ajan myötä yhä vahvemmiksi ja etsiväparin ulkoasu on "pieniä kosmeettisia yksityiskohtia lukuun ottamatta" vakiintunut lopulliseen muotoonsa.

Väkivaltaa nuorisolle

"Yön pimeydessä tapahtunut salaperäinen veriteko", "brutaali kiristystapaus", "mafian lonkerot", "kieron tappajan päätähuimaava takaa-ajo", "vaarallinen uskonnollinen ääriryhmä". Harmu-elokuvien esittelytekstit houkuttelevat paatuneimmatkin väkivallan ystävät seuraamaan turmiollisia animaatioita. Kriitikoiden ylistävät lainaukset esittelyteksteistä tosin puuttuvat.

- Kai niitä nuoriso enimmäkseen katsoo. Vanhemmat eivät välttämättä halua lapsilleen näyttää, Säily pohtii elokuviensa kohderyhmää. Hän kertoo kuitenkin saaneensa positiivista palautetta kahden lapsen isältäkin.

- Olisin vain tyytyväinen, jos Iltalehdessä lukisi jonakin päivänä, että internetissä näytetään väkivaltaisia animaatioita pikkulapsille. Se olisi ilmaista mainosta, Säily naurahtaa.

Laadukkaat Internet-sivut

Harmun omat Internet-sivut löytyvät osoitteesta www.harmu.net.

- Selvä kontrasti sivuston toteutuksen ja animaation tason välillä on olemassa, Säily selvittää.

Mikko Tuomelan ylläpitämä sivusto onkin animaatioita vähättelemättä erittäin laadukasta työtä. Sivut eivät kuitenkaan ole kaupalliset, vaikka tarjolla fanituotteita onkin.

- Ei niitä kukaan osta, ja jos ostaa ei niistä oteta yhtään voittoa, Säily toteaa. Hän myöntää, että suosio ei Lieksassa ole vielä yltänyt äärirajoille. Fan Clubin jäsenmäärä on kuitenkin jo "ainakin kaksinumeroinen luku". Ja Internet-sivuille lähetetyt "vaksit" todistavat kannattajajoukon rajua kasvua.

Äärimmäistä liioittelua

Animaatioissa luvataan korvata Hollywood-elokuvien puutteet. Se tehdään liioittelemalla äärimmilleen elokuvateollisuuden kaupallisia intressejä.

- Juonet ovat pääosissa, Säily selostaa.

- Varsinainen piirtäminen ei vie paljon aikaa, mutta suunnittelu jonkin verran. Tarina kuitenkin muodostuu tavallisesti piirtämisen yhteydessä, hän jatkaa.

Itsestäänselvyyksiä ja kliseitä, "katsojan pitämiseksi mukana juonessa", laukovat hahmot ovat äärimmäisen tavanomaisia prototyyppejä. Nämä lyhytelokuvat poikkeavat kuitenkin kaikesta sovinnaisesta ja totunnaisesta. Niitä ei ole tehty miellyttämään yleisöä.

Harmuista tulee väistämättä mieleen kulttimaineen maailmalla saavuttanut animaatiosarja South Park. Sen ideologiaa kuvaa parhaiten se, että pääsponsori sanoutuu irti sarjan sisällöstä.

- Harmuja tehtiin jo ennen South Parkeja, Säily painottaa. Harmujen esikuvina ja vaikutteiden antajina toimivat perinteiset James Bondit ja Columbot.

Vaihtoehtoinen taidemuoto

- Harmut ovat viihdettä tai taidetta, ei niillä yritetä vaikuttaa, Säily kommentoi erään internet-sivuilta löytyvän "vaksin" ylistystä: "Harmun aito ja suora lähestymistapa yhteiskuntamme tabuihin saa varmasti ansaitsemansa tunnustuksen." Säily myöntää kuitenkin, että ehkä Harmuilla yritetään opettaa ihmisiä ymmärtämään vaihtoehtoisia taidemuotoja.

Animaatiosarjan osia on ilmestynyt jo yhdeksän.

- Aloittelin ala-asteen loppuvuosina, siinä 12-vuotiaana, Säily muistelee. Uusin Harmu 16,8 valmistui "pitkän odotuksen ja laajan fanijoukon painostuksen jälkeen — 26.10.1998". Seuraava osa valmistuu "sitten kun se on valmis".

Laajentumispyrkimykset ovat täydessä käynnissä ja Internet-sivuille suunnitellaankin uutta pelintapaista Harmu-virtuaalikaupunkia.


[sivun alkuun]